El Bileğimdeki Kırıkta Kalıcı Hasar Oluşur Mu?
El bileği vücudun en karmaşık eklemlerinden bir tanesidir. Genellikle el açık bir şekilde yere düşüldüğünde meydana gelen kırıklar, trafik kazası veya yüksekten düşmeyle daha da tehlikeli bir hal alabilmektedir. İleri yaşlarda görülen kemik erimesi nedeniyle basit travmalar bile bu kırıklara sebebiyet verebilmektedir. Elde oluşan şişlik, ağrı, şekil bozukluğu, kullanımda zorluk en belirgin şikayetlerdir.
Kırığın Teşhis ve Tedavisi
Kırığa kesin tanı konulaması için muayeneden sonra görüntülenmesi gerekir. Röntgen, bilgisayarlı tomografi veya MR görüntülerine bakılıp kırığın ayrıntıları ve beraberindeki yumuşak dokuların hasarı izlenebilir.
Eğer kırık yerinden ayrılmadıysa atel veya alçı ile sabitlenebilir. Eğer kırık ayrılmış ve parçalıysa, eklem hattına ulaşıyorsa cerrahi bir ameliyat gerekebilir. Kırılan kemiğin oturtulması ve çivi, vida tel ve benzeri araçlarla sabitlenmesi olasıdır. Eklem hattına zarar veren kırıklarda el bileği artroskopisi gerekebilir. Ağır travmalarda kemik eksikliği yaşanırsa vücudun başka bir yerinden alınacak kemikle eklemeler yapılabilir veya kemik greftleri kullanılabilir. Kırık ne şekilde tedavi edilirse edilsin, parmakların ve el bileğinin doğru rehabilitasyonu şarttır. Hekiminiz tarafından önerilen fizyoterapiler bu durumda hayati önem taşır.
Soru ve Görüş Paylaş